How to cook brown basmati rice using pressure cooker Skip to main content

How to cook brown basmati rice using pressure cooker


Brown Rice 

Brown rice is a whole grain that contains the bran and germ. These provide fiber and several vitamins and minerals. 

These provide fiber and several vitamins and minerals. 

White rice is a refined grain that has had these parts removed, for more quick-cooking.

Brown rice is high in magnesium and fiber, both of which help control blood sugar levels.

Brown Rice - reduce heart disease risk

Rich in antioxidants,

Aids weight control

Why you need to Soak brown rice for 30 minutes before cooking? 

 



Anti nutrients are plant compounds that may reduce your body’s ability to absorb certain nutrients. Brown rice contains an antinutrient known as phytic acid, or phytate, that makes it more difficult to digest.

While phytic acid may offer some health benefits, it also reduces your body’s ability to absorb iron and zinc from food. Soaking rice before cooking can help retain some of the nutritional value.

Ingredients

Brown basmathi rice - 1 glass

water - 3 glass

  1. Soak the rice for 30 minutes .
  2. After soaked , add the rice in cooker and 3 glass of water.Keep the cooker for 1 whistle in stove.
  3. After the 1 whistle , lower the flame and keep the cooker for 10 minutes to cook the rice in low flame.
  4. After the steam is out(with in a 15min) then open the cooker and serve the rice with your favourite gravy.          

                                          

Comments

Popular posts from this blog

How to make fennel powder at home

Fennel Seeds are know as sanuf in other words  today I am Shared

How to cook delicious Pongal in one cup of rice

"Hello, foodies! Welcome back to my blog . Today, we're diving into

Weight loss Combo recipe -1 | Brown rice | Mutton Rib bone Soup

                 Weight loss Combo recipe -1 Brown basmati rice with Mutton rib bone soup

Healthy weight loss meal - Palak Spinach pulao with Paneer and NUTS

 Healthy weight loss meal -  Palak Spinach pulao with Paneer and  NUTS Today iam going to share superb veg pulao in Brown basmati rice . Spinach is an excellent source of iron, which helps your body make hemoglobin. Hemoglobin is needed to transport oxygen from your lungs to the rest of your body. This is why one of the primary symptoms of iron deficiency is heavy fatigue. More health benefits in so palak spinach pulao so its a healthy recipes for weight loss . Palak Pulao is a popular dish made with rice , nuts and spices. This meal is preparing with brown basmati rice.It is a healthy meal that is perfect for those looking to lose weight. This Palak Pulao recipe that I found in online. I have used paneer , palak spinach to give the dish a bit of protein. Finally iam adding little Nuts top-up for this  pulao .This is a delicious meal to lose weight loss. If you are looking for a healthy and hearty meal that will help you lose weight. It is a best way lose...

கேரட்-டின் பயன்கள்

 கேரட்டில் ஆரஞ்சு, சிவப்பு, பர்ப்பிள் என பல வண்ணங்களில் கிடைக்கின்றன. ஆனால் நமக்கு அதிகமாகக் கிடைப்பது ஆரஞ்சு நிற கேரட் தான்.

வரகு கோழி பிரியாணி

  kodo Millet (வரகு) கோழி பிரியாணி

கிச்சன் டிப்ஸ் தமிழ் - 10 kitchen tips Tamil

  டிப்ஸ்‌ 1: வீட்டில்‌ எறும்புப்‌ புற்று இருந்தால்‌ அங்கே கொஞ்சம்‌ பெருங்காயத்‌ தூளைத்‌ தூவிவிட்டால்‌ எறும்புத்‌ தொல்லை இருக்காது. டிப்ஸ்‌ 2: சமையலறை டிப்ஸ்‌: ஒரு டம்பளர்‌ தண்ணீரில்‌ நான்கு டேபிள்‌ ஸ்பூன்‌ உப்பு கலந்து அதை அறையின்‌ நான்கு பக்க ஓரங்களில்‌ தெளித்துவிட்டால்‌ எறும்பு நடமாட்டம்‌ இருக்காது. டிப்ஸ்‌ 3: எப்பொழுதாவது உபயோகிக்கும்‌ ஷூக்களில்‌ ரச கற்பூர உருண்டை ஒன்றை ஒவ்வொரு ஷூவிலும்‌ போட்டு வைத்தால்‌ பூச்சிகள்‌ அண்டாது. டிப்ஸ்‌ 4: இஞ்சியை ஈரத்துணியில்‌ சுற்றித்‌ தண்ணீர்க்‌ குடத்தின்‌ மேல்‌ வைத்திருந்தால்‌ பத்து நாள்‌ வரை புதிதாகவே இருக்கும்‌. டிப்ஸ்‌ 5: காய்ந்த எலுமிச்சை, ஆரஞ்சுத்‌ தோல்களை அலமாரியில்‌ வைத்தால்‌ பூச்சிகள்‌ அண்டாது. டிப்ஸ்‌ 6: வெங்காயம்‌ நறுக்குவதற்கு முன்‌ கத்தியை சூடு செய்து விட்டால்‌ கண்களில்‌ எரிச்சல்‌ இருக்காது. டிப்ஸ்‌ 7: சமையல் மேடையின் எண்ணெய் பிசுக்கை போக்க கடலைமாவுடன் தண்ணீர் சேர்த்து சில நிமிடங்கள் ஊற வைத்து கழுவினால் பிசுக்கு போகும். டிப்ஸ்‌ 8: ஞாயிற்று கிழமை என்றதும், எல்லோரின் நினைவில் வருவதும் மீன், சிக்கன் மட்டன் வறுவல் தான், பெரும்பாலான இல்லத்...

"Rasam" South Indian soup for rice

Rasam is a spicy South Indian soup it's serve with rice. In a traditional South Indian meal, it is part of a sambar rice.

10 நிமிடங்களில் எளிமையா வவ்வால் மீன் வறுவல் இப்படி செய்யுங்க

  வவ்வால் மீன் வறுவல் இன்று சுலபமான வவ்வால் மீன் வறுவலைப் நான் உங்களுடன் பகிர்கிறேன்.

Philips Hand blendender

  Hi Every one , Today I am going to share a Philips Hand blender review which i have already used to blend the curd in the last recipe video. It's really very easy to handle and suitable for every kitchen so I am sharing it with you. I will recommend the product which I use in my kitchen so that you can buy it through my amazon link. My purchase Link : Amzon Shop - IlavarasiKitchen Watch Video : Tried this recipe, Take a picture and Tag me  @illavarasi_kitchen on Instagram Subscribe to our Youtube Channel Click here Subscribe to stay Updated with the latest video recipes Follow Facebook Page Ilavarasi Kitchen Home page    vegetarian    non-vegetarian     tips in English    weight loss recipes    Coffee - Chai